Nederlandse industrie produceert meer en meer

In april produceert de Nederlandse industrie gemiddeld bijna 1 procent meer ten opzichte van de maand april vorig jaar. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven dit aan. In de maand maart van de productie van de Nederlandse industrie 1,6 procent hoger ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Ondanks de negatieve invloeden van het wegvallen van grote productiecapaciteit zoals de sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom, is er dus toch een stijging te ontdekken. Zonder deze tegenvaller zou de groei van de industrie dus nog groter zijn geweest.

Een aantal sectoren in de Nederlandse industrie waren uitblinkers. De farmaceutische industrie steeg maar liefst 16 procent in april ten opzichte van vorig jaar. Met 9 procent groei was de transportmiddelenindustrie een goede tweede. Andere sectoren die een groei konden noteren ten opzichte van het vorige jaar zijn de elektrische apparaten-, voedingsmiddelen-, machine-, en metaalproductenindustrie. Het slechtste jongetje van de klas was de chemische industrie met een daling van 8 procent ten opzicht van het jaar daarvoor.

nederlandse industrie2 Procent steeg de productie van maart op april in 2015. Deze ontwikkeling op korte termijn wordt bepaald naar aanleiding van de gecorrigeerde cijfers over de voor seizoen- en werkdageffecten. Deze gecorrigeerde productie cijfers zijn behoorlijk aan fluctuatie onderhevig. In februari 2014 werd het hoogste niveau bereikt in 2014. Daarna volgde er zowel dalingen als stijgingen, maar de trend is vanaf de zomer in 2014 een stijgende.

De stemming onder fabrikanten is wederom verbeterd ten opzichte van een maand eerder. In april was er een verbetering in het vertrouwen, maar in de maand mei is dit alleen maar gestegen. De stijging was dusdanig dat het productenvertrouwen het hoogste niveau in de afgelopen 4 jaar heeft bereikt. De oorzaak voor deze stijging is te wijten aan de orderportefeuilles. De ondernemers zijn hierover veel positiever. In Duitsland, de grootste speler binnen Europa, zag juist een daling in mei ten opzichte van april. Dit was de eerste daling in het productenvertrouwens in het afgelopen half jaar. Duitsland is en blijft de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse industrie en daarom is het afwachten wat het cijfer voor juni zal zijn.

Zet de daling vanuit Duitsland de Nederlandse industrie onder druk of zal het producentenvertrouwen in Duitsland voor wat betreft de maand juni weer positief zijn? Voor de binaire optie handelaren is dit cijfer van belang als het gaat om de verdere stijging in de grondstoffen markt en aandelen voor de industriële bedrijven. Speel met binaire opties in op een daling van de binaire opties met onderliggende waarde grondstoffen, aandelen en het algehele sentiment.

juni 20, 2015 by : posted in Nieuws Geen reacties